Training docenten onderwijs

  Docenten, leerkrachten, meesters en juffen, het noemen hiervan heeft vaak te maken met de doelgroep en leeftijd waar je aan les geeft. Als docent heb je te maken met vele soorten kinderen, hierbij bijvoorbeeld te denken aan leeftijd, cultuur en niveau. Je bent onderdeel van hun opvoeding en je leert ze normen en waarden. Je bent sociaal en wilt graag een goede sfeer in klas en het iedereen naar het zin maken, want een gezonde sfeer in het lokaal bevorderd te leerprestaties. 

 

 

Dit betekent niet dat, dit altijd maar vanzelfsprekend is en het is dan ook hard werken. Het is niet te ontkennen dat de toename van agressie en geweld ook steeds meer toeneemt binnen en buiten de scholen. Het gebeurt regelmatig bij leerlingen onderling, maar steeds vaker worden ook de docenten op de proef gesteld.  Bij leerlingen onderling begint dit vaak met een geintje, maar loopt het vaak uit tot iets structureels en dan praten we al gauw over pesten. Ook de lesgever moet het steeds vaker ontgelden en het ontbreken van respect lijkt soms wel de standaard te worden.

Dit heeft veel gevolgen voor de docenten, dit is vaak terug te zien in het ziekteverzuim door afwezigheid door bijvoorbeeld  stress, angstaanvallen of depressies.

Fyment staat voor een op maat gemaakt training in overleg met de klant, maar laat onder andere deze onderwerpen aan bod  komen in de training docenten. De training houdt rekening met de wettelijke kaders en huisregels van de school.

• Het herkennen van gedrag,

• Bewustwording eigen handelen,

• De-escalerend werkend,

• Positionering,

• Handvatten voor omgaan met fysiek geweld,

• Grenzen aangeven.